Många familjer har svårt att betala sina räkningar
Eskilstuna

Fler söker ekonomiskt stöd

Frälsningsarmén i Eskilstuna har börjat märka av att en ny grupp människor besöker dem för att få hjälp med olika utgifter. Det handlar inte sällan om familjer där båda föräldrarna blivit av med jobben på grund av finanskrisen.

– Det är människor som förut har haft det ganska skapligt, säger Lennart Pettersson, socialhandläggare på Frälsningsarmén. Om båda jobbar och kanske blir arbetslösa båda två och får dra ner till arbetslöshetsunderstöd eller till och med inte har något sådant, då är det självklart att det här är en grupp som kommer att få det svårt.

Det handlar, enligt Lennart Pettersson, om familjer som inte längre har råd att betala sina räkningar, till exempel hyran, en telefonräkning eller en läkarräkning. Inte sällan är det så att man tidigare har sökt hjälpt hos kommunen men nekats ersättning.

– I ett sådant här modernt samhälle med alla dessa kostnader som människor har för till exempel ungar, skola och utflykter, så är det svårt för barnfamiljer om man bara lever på socialhjälp.

Frälsningsarmén får inga bidrag från kommunen för sin verksamhet, utan är beroende av donationer och insamlingar för att kunna ge hjälp till behövande. De märker av att det är lättare i kristider att få människor att skänka pengar. Men det handlar inte bara om pengar. Det dyker även upp frågor som handlar om mer existentiella frågor.

– Det handlar om frågor som till exempel, varför man är född egentligen och ska man leva ett sådant här eländigt liv. Det är existentiella frågor mitt ibland de praktiska, säger Lennart Pettersson.

Micael Sternklint
micael.sternklint@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".