Dyrare gå till tandläkaren

Folktandvården i Sörmland har svårt att klara sin ekonomi och det kan innebära att avgifterna för vuxentandvården höjs. Det framgår av en rapport från ansvariga inom tandvården till landstingsstyrelsen.
Folktandvården i Sörmland gick med 700 000 kronor i underskott det första halvåret, enligt rapporten. Folktandvården har svårt att klara sin ekonomi eftersom indexuppräkningen som årligen ligger på 3-3,5 procent ska jämföras med kostnadsökningar på 8-10 procent. Det glappet måste tätas, menar de ansvariga tjänstemännen. Tandvården har svårt att klara den skattefinansierade verksamheten, barntandvård och specialistandvård. Priserna för vuxentandvård, som inte är skattefinasierad, skulle behöver öka med 7-8 procent om man ska klara av att finansiera tandvården - om man inte får mer pengar att röra sig med. I höst ska politikerna diskutera prishöjningar eller ytterligare rationaliseringar. Ett vanligt tandläkarbesök, en undersökning, kostar idag 410 kronor. En höjning med exempelvis tio procent skulle innebära att kostnaden blev 451 kronor istället.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".