SÖRMLAND

Många kommuner dåliga på att kompostera

Knappt hälften av Sörmlands kommuner låter sina invånare sortera ut matavfallet från övriga hushållssopor, trots att 35 procent av matavfallet ska återvinnas år 2010 enligt nationella miljömål.

Katrineholm är en av de kommuner som inte sorterar ut matavfall. Villaägaren Rodny Wängåker som bor i Katrineholm tycker att det är synd.

– De får bestämma sig för om de vill att vi ska ha en sortering och se till att underlätta för oss som bor i villaområdena, säger han.

I de kommuner som har ett komposteringssystem finns det speciella gröna påsar för matavfallet som läggs i samma sopkärl som det brännbara avfallet. Påsarna separeras sedan från resten av avfallet på Tveta-anläggningen i Södertälje.

Det är inte bara Katrineholm som saknar ett system för att sortera ut matavfallet från det brännbara avfallet. Också Flen och Vingåker saknar ett sådant system.

I Eskilstuna finns inget separeringssystem för villaägare just nu, däremot har en viss andel av flerfamiljsfastigheterna ett system med flera tunnor som gör att matavfallet kan sorteras vid sidan om.

Strängnäs har inte någon generell hushållskompostering men har påbörjat ett försök med tvåkärlssystem på två mindre orter.

Catharina Östlund, handläggare på Naturvårdsverket, säger att det finns en pedagogisk poäng med att låta hushållen sortera ut sitt matavfall.

– Då ser man hur mycket man slänger, man tänker efter lite mer vad det är man slänger. Det går åt väldigt mycket resurser för att producera mat så det är mycket bättre om vi kan äta upp maten istället för att slänga den, säger Catharina Östlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".