SÖRMLAND

"Ett överaskande dåligt resultat"

Knappt hälften av Sörmlands kommuner låter invånarna sortera ut matavfallet från övriga hushållssopor. Det är ett överraskande dåligt resultat tycker Maria Kavcic på Naturskyddsföreningen i Sörmland.

– Det är lite förvånande tycker jag. Att sortera matavfall borde fler kommuner jaga. Vi har ju ett avtal som säger det, säger Maria Kavcic.

Det är i Vingåker, Katrineholm, Flen, Eskilstuna och Strängnäs som det inte sker någon generell utsortering av matavfallet. I Eskilstuna och Strängnäs har man i och för sig delvis infört den här möjligheten eller åtminstone påbörjat försöksverksamhet - men det är inte utbyggt i full skala.

I Katrineholm är socialdemokraten Pat Werner ordförande både i Vatten- och avfallsaktiebolaget och i Service- och tekniknämnden. Han medger att kommunen ligger lite i bakvattnet i den här frågan.

– Vi har gått ihop i ett nybildat bolag med Flen och Vingåker vid årsskiftet och jag vill försöka att hantera den här frågan gemensamt, säger Pat Werner.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".