SÖRMLAND

Polisen tar fram riktlinjer för tipshantering

Polisen i Sörmland ska nu ta fram riktlinjer för hur tips ska hanteras. Det har länspolismästare Mats Kirestam bestämt, efter en utredning av hur polis-personal hanterat ett tips som förra året kom in till polisen om mordet på Göran Flink 1993.

Tills nu har det inte funnits några nedskrivna riktlinjer säger Karl Holm som är chef för rätts- och säkerhetsenheten på polisen i Sörmland.

– Nej, vi har inte några skriftliga riktlinjer för hur man ska förfara i varje enskilt fall, säger Karl Holm.

I april förra året fick polisen in ett tips som senare skulle visa sig handla om mordet på Göran Flink 1993. Men enligt polisen var tipset så vagt att tipset inte följdes upp.

Senare kunde en 44-årig man knytas till brottet med hjälp av DNA och han dömdes för dråp. Men då hade preskriptionstiden för dråp hunnit gå ut och mannen gick fri.

Det här leder inte till någon disciplinpåföljd för någon polis. Det har länspolismästaren nu beslutat och sedan tidigare har åklagare kommit fram till att ingen begått något tjänstefel.

Att rutinerna kring tipshantering nu skärps innebär ingen garanti för att liknande misstag inte begås i framtiden, enligt Karl Holm.

– Så länge som vi har människor att göra så kommer det att bli olika bedömningar mellan olika människor, säger Karl Holm.

Patrik Åström
patrik.åström@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".