Hållsta skola hotas av nedläggning.Foto: Karin Frimodig
ESKILSTUNA

Kritik mot sen skolutredning

Den politiska oppositionen är kritisk till att barn- och utbildnings-förvaltningen först nu presenterar den utredning som ligger till grund för förslaget om nedläggning av Hållsta och Hällberga skolor i Eskilstuna. Själva förslaget kom nämligen för en och en halv vecka sedan.

Oppositionen har saknat en redogörelse för hur förvaltningen kommit fram till att just de här skolorna ska läggas ned. En utredning som presenterades först i måndags.

Jari Puustinen, som är moderat och andre vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden, säger att man borde kommit ut med en utredning i samband med förslaget.

– Annars blir det ett massa tyckande. Man kan ju tycka vad som helst, att det här och det här ska vi ändra på, utan att det är underbyggt.

Det var den 9 april som beslut togs i barn och utbildningsnämnden att förvaltningschefen skulle undersöka möjligheten att lägga ned en eller flera grundskolor från och med hösten 2009.

Redan en vecka senare presenterade förvaltningschefen Rolf Brunell ett förslag på aktuella skolnedläggningar. De skolor som enligt förslaget skulle läggas ned är då Hållsta och Hällberga skola.

Men det var först igår som förvaltningen redogjorde för varför just de här skolorna föreslås läggas ned och en utredning fanns att ta del av. Förslaget att lägga ned de två skolorna har väckt starka reaktioner bland föräldrar, barn och personal i skolorna.

– När vi presenterade förslaget hade vi naturligtvis tagit fram underlag, säger Rolf Brunell.

Han hävdar att förvaltningen de senaste fem åren har skaffat sig djup kunskap och dikumentation om elevprognoser, elevrörelser och grundskolans lokaler. Enligt förvaltningen visar erfarenheten att små skolor eller små stadier inte bär sina kostnader för det som behövs i modern undervisning.

– Vi hade inte från början en färdig nedskriven utredning. Men hade vi väntat hade föräldrarna inte haft en chans att tycka till.

Politikerna i barn- och utbildningsnämnden väntas fatta beslut i maj.

Micael Sternklint
micael.sternklint@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".