Nyköping

Besparingar väntar i Nyköping

Besparingar väntar i Nyköpings kommun sedan kommunstyrelsen konstaterat att kommunen går mot ett underskott på nästan 32 miljoner kronor under 2009. Politikerna uppmanar alla verksamheter att se över sina kostnader.

Kommunens överskott på 100 miljoner förra året har nu vänts till ett underskott på 31,9 miljoner.

Kostnaderna för det ekonomiska biståndet kommer att överskrida budgeten med 7 miljoner kronor. Orsaken är att fler behöver ekonomiskt bistånd samtidigt som effekterna av det nya sjukförsäkringssystemet slår igenom.

Samtidigt stiger kostnaden för placeringar av barn och unga med 6,5 miljoner mer än beräknat. Här pågår omfattande insatser för att hitta nya familjehem för att undvika mer kostsamma placeringar.

Med anledning av den ekonomiska prognosen uppmanar kommunstyrelsen kommunens samtliga verksamheter till försiktighet vid inköp. Under maj månad ska samtliga divisioner komma in med förslag på åtgärder för att reducera sina kostnader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".