NYKÖPING

Fembarnspappan psykiskt störd

Den fembarnspappa som erkänt att han dödat sin fru i en lägenhet i Nyköping i början av mars lider av en allvarlig psykisk störning. Det visar en psykundersökning som har gjorts. I princip kan han därför inte dömas till fängelse.

Enligt en psykundersökningen dödade 63-åringen sin fru under påverkan av allvarlig psykisk störning och han lider fortfarande av en allvarlig psykisk störning.

Så länge det inte framkommer något annat under rättegången kan han alltså inte dömas till fängelse.

Den 63-årige mannen, som nu sitter häktad i väntan på åtal, har sagt att han ströp sin fru för att han misstänkte att hon var otrogen.

Det var ingen särskild händelse som låg bakom dådet, enligt åklagaren Erik Svensson.

– Det här är något som funnits i hans tankar under lång tid, och något som finns i hans sjukdomsbild, säger Erik Svensson.

Mannen har tidigare varit i kontakt med psykvården, men har inte anmälts för något brott tidigare, enligt vad som framkommit i utredningen.

Det var i början av mars som 63-åringen ströp sin 47-åriga fru hemma i deras lägenhet. Enligt polisen var det mannen själv som ringde polisen på eftermiddagen och erkände att han dödat henne.

Paret har fem barn tillsammans, men barnen var inte hemma vid tillfället. Barnen omhändertogs sedan av sociala myndigheter.

På torsdag ska 63-åringen åtalas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".