SÖRMLAND

Djup nedgång i industrin

Det ser allt mörkare ut för länets småföretag. Enligt en småföratagarbarometer som presenterades av Företagarna idag så är nedgången djupast bland länets industriföretag.

Småföretagen räknar med en fortsatt svag utveckling i år och även nästa år. Den allt svagare konjunkturen slår framförallt mot industrin, enligt undersökningen, som visar att det ser mörkast ut för just industrin.

Företagen ser en botten på lågkonjunkturen under de kommande tolv månaderna, men väntar sig sedan en liten återhämtning. Det är fortsatt tjänstesektorn som ensamt kommer att stå för tillväxten i Sörmland det kommande året samtidigt som industrin kommer att fortsätta att ha negativ tillväxt, enligt småföretagarbarometern.

Sysselsätningen minskar jämfört med höstens mätning, orderingången har försvagats kraftigt och många företag redovisar minskad orderingång framöver (38 procent av de tillfrågade).

För första gången sedan 1993 minskar sysselsättningen bland småföretagen och företagen vittnar om en mycket pressad lönsamhet, som dock inte är lika alarmerande som i början av 90-talet, enligt Företagarna som står bakom undersökningen.

Fredrik Blomberg
fredrik.blomberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".