BRANDEN PÅ STATT

29-åringen överklagar häktningen

Den 29-åring som sitter häktad misstänkt för den grova mordbranden på Statt i Eskilstuna, vill bli släppt på fri fot. Han har suttit häktad i en vecka och har nu via sin advokat överklagat häktningen till hovrätten.

– Vi anser inte att de grunder som åklagaren åberopade håller för häktning, säger 29-åringens advokat Hans Sundberg.

Polisen misstänker att 29-åringen är den person som fångades av övervakningskameror i samband med brandattentatet, och att han också är den person som utförde attentatet.

Det håller inte advokaten Hans Sundberg med om. Han menar att det inte finns något som säger att den person som syns på bilden är samma person som tagit sig in på Statt och satt igång branden.

– Den här bilden binder inte den här personen till platsen för själva gärningen. Bilden är ju tagen utanför Nordea, säger han.

Enligt Hans Sundberg var stadshotellet välbevakat vid den här tidpunkten och det var inte lätt för vem som helst att ta sig in. Han menar att åklagaren måste presentera hur hans klient skulle ha tagit sig in på hotellet, om det nu är han som syns på bilden.

Om hovrätten inte vill häva beslutet om häktning, vill advokaten att hans klient åtminstone får tillgång till radio och teve. Idag får han varken lyssna på radio eller se på teve.

– Det är att gå alldeles för långt, säger Hans Sundberg.

– Det är sällsynt med restriktioner vad gäller radio och teve. Vanliga restriktioner är att man inte får ta kontakt med andra. Man försvårar tillvaron för en person att inte tillåta honom att lyssna på radio eller se på teve, säger han.

Hans Sundberg menar att åklagaren måste visa på vilket sätt det skulle störa utredningen att hans klient får tillgång till media.

– Det måste finnas konkreta orsaker. Och är det så att det skulle läcka ut uppgifter till media bär åklagaren ansvaret för det, det ska inte läggas över på min huvudman, säger han.

Hans Sundberg är medveten om att utsikterna är små att hovrätten ska häva beslutet om häktning.

– Rent statistiskt brukar inte hovrätten ändra på tingsrättens beslut, det tillhör ovanligheterna. Men vi vill att hovrätten i varje fall prövar om det är rimligt att han beläggs med sådana restriktioner, säger Hans Sundberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".