Att skydda sig kräver enorma resurser, menar rådman Lars Magnusson. Foto: Terje Lund
Eskilstuna

Ovanligt med bråk i tingsrätten

Slagsmål i en rättegångssal är inget som man kan skydda sig mot till hundra procent, men det är också en ovanlig företeelse. Det säger Lars Magnusson, rådman på Eskilstuna tingsrätt, med anledning av måndagens bråk i tingsrätten.

Det var på måndagsförmiddagen som fullt slagsmål bröt ut i Eskilstuna tingsrätt under en rånrättegång. Bråket startades av några åhörare.

– Man kan skydda sig ganska långt, men det kräver enorma resurser i så fall i form av bevakning och säkerhetssalar, säger rådman Lars Magnusson.

Måndagens rättegång handlade om det väpnade rånet i mars mot Hemköp Smeden i Eskilstuna, ett våldsamt rån som slutade med att polisen var tvungen att skjuta varningsskott efter ha blivit rammade av rånarnas bil.

Lars Magnusson kan inte uttala sig om säkerhetsläget i den aktuella rättegången, men säger att det är viktigt att tingsrätten får kännedom om att det finns en risk inför en förhandling.

– Då kan vi vidta åtgärder, säger han.

Lars Magnusson har under sin tid som rådman varit med om en rymning och handgripligheter av enklare slag, men hävdar att oftast går det lugnt till. Det säger även vice ordförande i Esklilstuna och Strängnäs nämndemannaförening Lars Sand.

– Jag har varit nämndeman i elva år men aldrig känt mig utsatt eller hotad, säger Lars Sand.

Rådman Lars Magnusson säger att gårdagens bråk inte kommer leda till några direkta åtgärder men att säkerhetsdiskussioner alltid är aktuella.

– Säkerhetsänkandet pågår ständigt i domstolarna och jag hoppas det kommer förbättras kontinuerligt, säger Lars Magnusson.

Terje Lund
terje.lund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".