Hällberga skola är en av de landsbygdsskolor som riskerar att läggas ner. Foto: Micael Sternklint
SKOLNEDLÄGGNINGARNA

"Landsbygden kommer dö"

Länsbygderådet i Södermanlands län varnar för att lägga ned landsbygdsskolorna och menar att det kan leda till att landsbygden dör på sikt. Samtidigt är föräldrarna på nedläggningshotade skolorna Hållsta och Hällberga redo att göra allt för att behålla skolorna.

Åsa Brådd har två barn i Hällbergaskolan och säger att hon inte ens vill tänka på hur det blir om skolan läggs ner.

– Det kan bara inte gå igenom, det kan inte det. Hela landsbygden kommer ju att dö ut. Så är det, totalt. Det är fruktansvärt, säger hon.

Men sista ordet är inte sagt. Det framkom tydligt under gårdagens möte mellan förvaltningen och föräldrarna till de barn som går på Hållsta och Hällberga. Bland annat har föräldrarna begärt in kompletteringar till den utredning som lades fram igår.

Runt om i Sörmland planeras det för flera skolnedläggningar. På vissa håll är de redan beslutade.

Länsbygderådet i Södermanland, en ideell förening som arbetar för en levande landsbygd, menar att indragningarna av landsbygdsskolorna får människor att fly landsbygden.

Krister Karlsson, ordförande i länsbygderådet säger att skolorna är en del av servicen på landsbygden.

– Många vill bo och leva på landsbygden och kanske är det också en trygghet för många att få ha sina barn i de här mindre skolorna som ofta fungerar väldigt väl.

Vad tror du det kan leda till om man lägger ner landsbygdsskolorna?

– Ja, landsbygden dör på sikt. Och finns det en sådan intention bland våra politiker, då får de väl också säga det rakt ut, säger Krister Karlsson.

Micael Sternklint
micael.sternklint@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".