OXELÖSUND

340 får sluta på SSAB

Nu är de lokala förhandlingarna mellan företaget och facken på SSAB i Oxelösund avslutade efter vinterns varselbesked. Varslet kom som en följd av den kraftiga nedgången i stålmarknaden.

I  Oxelösund får 120 personer pension, 100 personer får inte sina visstidsanställningar förlängda och 120 personer får lämna företaget med avgångsvederlag. Av dessa är 290 arbetare och 50 tjänstemän.

Lena Fornstedt, ordförande för IF metall i Oxelösund säger  att det nu är det dags för regeringen att ta sitt ansvar och ordna fram resurser till utbildning och stöd för dom uppsagda och att de får hjälp att hitta nya jobb.

K-G Ramström, chef för plåtdivisionen på SSAB, är nöjd med förhandlingarna.

– Vi varslade 350 personer och nu är vi klara, det blev 340. Det har skett i en konstruktiv anda tillsammans med facket och vi är glada och nöjda att vi nu äntligen kommit igenom, säger han.

Han säger att 2009 kommer bli ett tufft år, men att företaget kommer försöka undvika fler varsel. Han säger att företaget i första hand vill titta på andra möjligheter än att varsla personal, till exempel att införa förkortad arbetstid.

– Vi vill absolut inte lägga några fler varsel, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".