Sörmlänningar återvänder inte hem efter studierna

Få sörmlänningar som studerat på högskola återvänder till sina hemkommuner efter att de avslutat sina studier. Som län betraktat har Sörmland näst lägst andel hemvändare i hela landet, enligt en rapport från Glesbygdsverket.
Av de sörmlänningar som studerat på högskola är det drygt 40 procent som är bosatta i länet inom tre år efter examen. De studenter som väljer att flytta tillbaka till sina hemkommuner är ännu lägre. Sämst är det i Oxelösund där endast 14 procent återvänder och i Vingåker där knappt var femte väljer att bosätta sig. Kommunstyrelsens ordförande i Vingåker, moderaten Björn Andersson, menar att det beror på att det inte finns någon stark studietradition i kommunen och dessutom finns det få företag som kräver högutbildad personal. Även större kommuner, som Nyköping och Katrineholm, har svårt att locka tillbaka sina invånare. Där bosätter sig ungefär var tredje efter högskoleexamen. Den kommun som är populärast för hemvändande studenter är Eskilstuna, där nästan varannan som växt upp i kommunen bosätter sig där efter sina studier.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".