Jonas Ljung och Stefan Wolter arbetar på företaget Åkers Sweden
SÖRMLAND

Anställda går ner i lön för att behålla jobb

Istället för att varsla personal har nu drygt ett dussin företag i Sörmland tecknat permitteringsavtal med sina anställda. Det är ett avtal som innebär att de anställda får lägre lön eftersom de jobbar färre timmar.

Jonas Ljung och Stefan Wolter arbetar på företaget Åkers Sweden i Åker där fack och arbetsgivare tecknat ett permitteringsavtal. De säger att de ser både positiva och negativa konsekvenser av det här.

– Men hellre permittera än att få ett avsked. Det tjänar både vi som arbetar och företaget på, säger Jonas Ljung och Stefan Wolter.

I början av april tecknade Åkers Sweden ett permitteringsavtal med sina anställda. Avtalet går ut på att de anställda arbetsbefrias under perioder mot att de går ner i lön.

På Åkers Sweden garanteras de anställda 83 procent av lönen per månad. Cirka 200 personer på Åkers Sweden berörs av permitteringsavtalet som inte innefattar tjänstemän. Avtalet gäller som längst till mars nästa år då de nationella avtal om möjlighet till permittering som slutits mellan IF Metall och arbetsgivare upphör.

Kerstin Konradsson är VD för Åkers Sweden och hon säger att hon tror att om konjunkturssituationen håller i sig måste företaget göra nya förhandlingar med IF Metall för att få behålla personal.

Karin Frimodig
karin.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista