Lättare att få lärare till Sörmland i framtiden

I framtiden kan det bli enklare för de sörmländska kommunerna att få tag på behöriga lärare. Mälardalens högskola har i höst fördubblat antalet antagna studenter till lärarprogrammet, jämfört med förra hösten.
-Framför allt innebär det att det i regionen kommer att utexamineras lärare, som är ett bristyrke. Exempelvis inom förskolan behöver kommunerna fler lärare idag, säger Ann-Christin Julin-Svensson, samordnare för lärarutbildningen på Mälardalens högskola. Tidigare har Mälardalens högskola haft lärarutbildning från årskurs fyra upp till gymnasiet. Men från och med i höst kommer man alltså att ha från förskolan och uppåt. Det innebär en ökning från 150 som antogs förra hösten, till den här terminens 300. Men fortfarande är det svårt att hitta tillräckligt många ansökande till naturämnena, liksom till vissa språk, det säger Ann-Christin Julin-Svensson. -På de humanistiska områdena konkurrerar man om platserna, men på de naturvetenskapliga ämnena är det för få sökanden. Enligt Ann-Christin Julin-Svensson måste eleverna själva bedöma om deras ämensval är efterfrågat ute i skolorna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".