NYKÖPING

Fembarnspappan åtalad för mord

Den fembarnspappa som erkänt att han dödat sin fru i en lägenhet i Nyköping i början av mars åtalades på torsdagen för mord. Enligt en rättspsykiatrisk utredning är mannen allvarligt psykiskt sjuk.

Mannen, som är i 60-årsåldern, har själv erkänt att han ströp kvinnan. Han säger att han gjorde det för att han misstänkte att hon var otrogen.

Hustruns syster har i förhör berättat att 63-åringen under lång tid misshandlat och hotat hustrun. Hustrun har också berättat för sin syster att hon vid flera tillfällen när hon sovit, har vaknat av att mannen tagit grepp om hennes hals.

Det var ingen särskild händelse som låg bakom dådet, utan mannens misstankar om hustrun otrohet hade funnits under lång tid, enligt åklagaren Erik Svensson.

Enligt en rättspsykiatrisk undersökning som gjorts av mannen lider han av en allvarlig psykisk störning och svartsjukan är en del av hans sjukdomsbild. Om tingsrätten godtar det rättspsykiatriska utlåtandet ska 63-åringen i första hand dömas till vård och inte till fängelse.

Men åklagaren Erik Svensson säger att han överväger att begära en överprövning av det utlåtandet.

– Det kan bli aktuellt för mig att göra det under rättegången. Jag kan inte gå närmare in på vad som står i det rättspsykiatriska utlåtandet, men det är en vag diagnos. Jag skulle vilja att socialstyrelsens rättsliga råd gjorde en egen bedömning, säger han.

Åklagaren vill också att mannen utvisas, eftersom han inte är svensk medborgare. Det sker i så fall efter att han kommit ut från rättspsyk, alternativt avtjänat sitt fängelsestraff.

Rättegången är utsatt till 6:e maj.

63-åringen befinner sig på sjukhuset Karsudden i väntan på rättegången.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista