Stoppa Ryan airs antifack-arbete

Nu kommer krav på att Nyköpings kommun ska utnyttja sin röst i Skavsta flygplatsbolags styrelse för att stoppa det irländska flygbolaget Ryan Airs antifackliga arbete.
Det är tjänstemannafacket SKTF som anser att arbetsförhållandena på Ryan Air kan vara en säkerhetsrisk på Skavsta flygplats. Bolaget har en flyglinje från Skavsta i Nyköping till London och enligt flera fackliga organsiationer så baserar bolaget sin lågprisprofil delvis genom dålig arbetsmiljö för de anställda. Exempelvis så motverkar Ryan Air enligt facken allt fackligt arbete och vägrar teckna kollektivavtal med sina anställda. Ryan Airs skandinaviske marknadschef Barry Barrible har tidigare sagt att bolaget inte skulle existera idag om man hade samarbetat med facket eftersom det inte skulle ge tillräckligt flexibla anställda. Igår kunde vi berätta att Ryan Air nu har stämts av den brittiska pilotföreningen eftersom bolaget vägrar teckna kollektivavtal. Arbetsförhållandena hos bolaget är enligt generalsekreteraren i svenska pilotföreningen, Michael Rongve under all kritik. Politiker och anställda i Nyköpings kommun har det senaste ett och ett halvt året flugit med Ryan Air för cirka 270 000 kronor, men mot bakgrund av bolagets antifackliga inställning så anser Kjell Israelsson, att kommunen borde upphöra med att anlita Ryan Air. Kjell Israelsson anser också att de säkerhetsrisker som blir konsekvensen av Ryan Airs antifackliga inställning är så allvarliga att han kräver att Nyköpings kommun som delägare utnyttjar sin röst i Skavsta flygplatsbolags styrelse. Kommundirektör i Nyköping Bo Hermansson, anser att ett bra förhållande till facket är viktigt, men menar samtidigt att kommunen har svårt att ta hänsyn till att Ryan Air motarbetar fackligt engagemang. Bo Hermansson säger också att ekonomi och tid är viktigast.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".