ESKILSTUNA

Sonen fick två års fängelse

Den man som i mars åtalades för mord på sin egen mamma, dömdes på torsdagen till två års fängelse. Hans döms för grov misshandel, inte för mord. Rätten anser att han inte haft intentionen att döda sin mamma. Dessutom går det inte att fullständigt klargöra orsaken till mammans död, enligt rätten.

Kvinnan påträffades död i sin lägenhet i mitten av februari i år. I lägenheten fanns också sonen, som greps till en början misstänkt för mord.

Sonen har berättat att de båda druckit alkohol tillsammans och tagit Stensolid, men han har hela tiden nekat till att han dödat mamman. Han har sagt att han gick och lade sig och att han, när han vaknade på morgonen, upptäckte mammans kropp på köksgolvet. Han ringde då efter ambulans.

Kvinnan bar tydliga spår av en brutal misshandel med många skador framförallt i huvudet efter slag och sparkar. Hon hade också blivit stucken med kniv.

När obduktionen var klar visade det sig att åklagaren inte längre kunde bevisa att mannen tagit livet av kvinnan. Förutom alla de fysiska skadorna var hon också akut förgiftad av en överdosering av sina mediciner. Hur hon fått i sig dem kan åklagaren inte bevisa. Ingen kan heller fastslå vilket som blev den slutgiltiga dödsorsaken.

Åklagarens starkaste bevis för att den 33-årige sonen varit i någon form av fysisk kontakt med sin mor är de hudavlagringar som hittats under kvinnans naglar. DNA-undersökning visar att de kommer från sonen.

Alltså, menar åklagaren, har 33-åringen åtminstone misshandlat sin mamma mycket svårt och har därför åtalat honom för försök till mord.

Men rätten skriver att det inte går att visa att 33-åringen skulle haft ett uppsåt att döda sin mamma. Rätten konstaterar att förhållandet mellan son och mor var gott och att det inte finns ens någon ”gripbar eller antydd förklaring” till attacken. 

Detta i kombination med att dödsorsaken var oklar, gör att han istället döms för grov misshandel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".