sörmland

Hoppas på uppslutning i leden

För 119:e året firas i dag arbetarrörelsens internationella högtidsdag, 1 maj. Men demonstrationsivern har avtagit rejält de senaste decennierna.

I Eskilstuna tar man i år till ett nytt grepp för att locka fler åhörare: demonstrationståget utgår från Årby och mötet hålls mitt på Fristadstorget i stället som förut i Parken Zoo.

– Jag vet inte ännu, säger en ung kvinna och det stämmer på flera personer vi talat med. Intresset verkar måttligt ute bland folk på Fristadstorget.

Under parollen ”Jobben först” hoppas nu socialdemokraterna att första maj tågen ska locka lika mycket folk som förra året. 13 stycken möten över hela länet blir det.

Hans Ekström som är kommunstyrelseordförande i Eskilstuna. Han hoppas inte att diskussionerna om miljonavtalen på AMf som Lo:s ordförande Wanja Lundby-Wedin varit inblandad i kommer att ha så stor påverkan på första maj tågen.

--Det finns ju en risk att den här diskussionen påverkar människor men samtidigt hoppas jag att människor funderar över om det är enskilda människors agerande som ska avgöra eller det faktum att det behövs en ny politik, menar Hans Ekström.

I Hälleforsnäs kommer före detta statsminister Göran Persson att tala. Dit beger sig även ombudsmannen för Socialdemokraterna i länet, Roger Ljunggren och han tror att den eventuella ”Amf-svackan” kommer att ätas upp av det faktum att allt fler har förlorat sina jobb under året.

– Den positiva bilden, från min sida, är att det blir fler i tåget i år för att protestera mot den nuvarande regeringens politik nu när man ser att den får genomslag ute i kommunerna, menar Ljunggren.

Cathrin Reth
cathrin.reth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista