sörmland

Allt fler tvingas till deltid

Allt fler som jobbar inom handeln riskerar sänkt arbetstid, en bransch som redan nu har många deltidsarbetare. Den ekonomiska krisen gör att arbetsgivarna inom handeln allt oftare vill förkorta arbetstiden för de anställda.

Malin jobbar deltid i en butik i Eskilstuna, och nu vill hennes arbetsgivare att hon ska gå ner ytterligare i tid.

– Man blir psykiskt stressad av alla förhandlingar och att man ska kämpa mot det företag man varit lojal mot, menar Malin som jobbar deltid i en butik.

Malin jobbade sig upp till deltid, från en helgtjänst. I dag jobbar hon tjugo timmar i veckan, och nu vill hennes arbetsgivare att hon ska gå ner till sjutton timmar.

– Det kanske inte låter så mycket med tre timmar men det gör ju att jag förlorar över tusen kronor i månaden efter skatt, menar Malin.

För fackförbundet Handels i Eskilstuna handlar ungefär 7 av 10 förhandlingar om arbetsgivare som vill sänka arbetstiden för sina anställda.

Och Handels ser en ökning, arbetsgivarens argument är att försäljningen minskar som en följd av den ekonomiska krisen, det gäller fram för allt de butiker som säljer sånt som vi inte köper så ofta, som elektronik eller heminredning, enligt Handels.

Men redan i dag jobbar över 70 procent av Handels medlemmarna deltid.

– Det är många av de som redan har deltid som nu får gå ner i tid ännu mer, menar Leif Johansson som är ombudsman för Handels i Eskilstuna.

– Men kan det inte vara bra att folk få gå ner i tid istället för att förlora jobbet helt?

– Men till vilken kostnad, den stora krisen för våra medlemmar är ju att de tvingas gå ner i lön, menar Johansson.

Och just nu förhandlar Handels för att Malin Gustafsson ska få behålla sina timmar.

– Jag kan ju inte säga upp mig och gå arbetslös och jag tycker ju om mitt jobb, säger Malin.

Ellen Forslund
ellen.forslund@sr.se