Missbruksvården står inför stora nedskärningar.
eskilstuna

Vägen riskerar att läggas ner

Det öppna intaget på mottagningen Vägen, för personer med alkohol och narkotika problem i Eskilstuna hotas av nedläggning. Det visar sig efter att ett sparpaket presenterats.

– Beroendet ökar så det vore ju förödande att stänga, säger Elisabeth Hjermström som är teamledare inom socialtjänsten och känner oro inför framtiden.

Hon menar att besparingarna man skulle göra på att stänga Vägen är kortsiktiga och att det inom några år istället kommer att bli högre kostnader för beroendevården.

I mitten april presenterade arbetsmarknads- och familjeförvaltningen ett sparpaket som innefattar stora neddragningar inom missbruksvården. Förslaget innebär bland annat att den öppna mottagningen Vägen i Eskilstuna läggs ner.

Till Vägen kommer ca 250 personer, ca 40 procent av dem är ungdomar mellan 18-24 år och bland dem unga har de allra flesta narkotikarelaterade problem.

Men hit kommer även äldre personer, Birgitta som egentligen heter något annat är en dem.

– hade jag inte kommit hit så hade inte jag varit nykter idag, här får man den kunskap man behöver, menar Birgitta.

--Men hade du inte kunnat gå någon annanstans som till exempel Anonyma alkoholister?

– När jag kom hit så hade jag ännu inte erkänt för mig själv att jag var alkoholist så aldrig att jag skulle ha satt mig frivilligt i en sån grupp, menar Birgitta.

Förslaget om att lägga ner den öppna mottagningen Vägen har nu återremitterats, beslut om mottagningens framtid kommer att fattas torsdagen 7 maj.

Karin Frimodig
karin.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".