En lotsbåt på plats vid den grundstötta Diana på måndagseftermiddagen
NYKÖPING

Kanalbåten Diana på grund

Passagerare och anställda ombord på Göta Kanal-båten Diana fick ett abrupt uppvaknande när fartyget strax före klockan fem på måndagsmorgonen gick på grund vid Kittelö utanför Nyköping. 53 personer, varav 40 passagerare från bland annat Norge och Kanada, evakuerades. Inga människor skadades.

Båten sände ut ett nödanrop 03:55 på måndagsmorgonen. Då visste man inte om fartyget var läck och man beslutade att passagerarna måste evakueras omedelbart.

– Vi kom fram till ett passagerarfartyg som stod på grund med kraftig slagsida och passagerare på däck med påtagna livbälten, säger Göran Johansson vid Sjöräddningssällskapet Arkösund.

Enligt Göran Johansson kunde passagerarna knappt stå på däck för att båten lutade så kraftigt.

Fyra båtar och en helikopter deltog i räddningsinsatsen. Passagerarna togs till en uppsamlingsplats i Oxelösund.

– De var lättade givetvis att få kliva av, det är klart att man blir skärrad av en sådan här situation ombord. Man tyckte väl att det var rätt så skönt att få kliva på en annan båt och komma in till fastlandet, säger Göran Johansson.

Enligt rederiet är omständigheterna kring grundstötningen ännu oklara. Polisen har tagit alkoholtester och det rör sig inte om sjöfylleri.

Bärgningen av fartyget väntas ske på måndagseftermiddagen. Fartyget tog inte in något vatten, men skrovet ska undersökas av dykare.

– Det är jätteallvarligt att en sådan här olycka sker. Det är tur att det är fint väder och att allt fungerat bra, säger Martin Hultman, divisionschef på Strömma turism och sjöfart, där rederiet Göta kanal ingår.

Passagerarna var på väg för en fyra dagar lång kryssning från Göteborg till Stockholm och ska enligt Hultman kompenseras då de fick sin resa förkortad med tio-tolv timmar.

I nuläget ser inga av Göta kanals andra turer ut att påverkas av olyckan.

Diana byggdes 1931 och är det yngsta av Göta Kanal-rederiets tre fartyg. Båten kan ta ombord uppemot 55 passagerare och har 28 hytter fördelade på tre däck.

Ellen Forslund
ellen.forslund@sr.se

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".