ESKILSTUNA

Unionen går med på förkortad arbetstid

Många fackförbund är kritiska till avtal där anställda får gå ner i arbetstid, men fackklubben på Eskilstunaföretaget Granlund Tools har en annan inställning. På Granlund Tools har ledningen och fackförbundet Unionen kommit överens om att låta de anställda gå ner till fyra dagars arbetsvecka.

Granlund Tools, som tillverkar verktyg och främst exporterar till Europa och Asien, har tappat sin försäljning kraftigt det senaste halvåret.

Redan i januari blev 15 personer uppsagda och för två veckor sen skulle nio personer till ha varslats.

Men nu har Unionens klubbordförande Stanley Persson skrivit under ett krisavtal som gör att de anställda kan stanna kvar och i stället gå ner till 4 dagars arbetsvecka under maj och juni.

Unionen på central nivå är inte positivt inställd till krisavtal överlag, men enligt Stanley Persson finns det här en tydlig anledning till att avtalet skrevs på.

– Det beror på att vi fått en större order med leverans i augusti, och det innebär att vi ser att vi nått botten och att det vänder uppåt för oss. Direkt efter sommaren här kommer vi ha ganska mycket att göra, säger han.

Bör man bli generösare med den här typen av avtal tycker du?
– Personligen tycker jag det. Om man går igenom företagets ekonomi och ser på orderböcker så att man verkligen vet att det kommer bli en skillnad och att det är korta avtal, säger Stanley Persson.

Cathrin Reth
cathrin.reth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".