Misstänkta influensaprov testas. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix.
SÖRMLAND

Nio testade för misstänkt influensa

Minst nio sörmlänningar har testats för den nya influensan, som tidigare kallades svininfluensa. På onsdagen meddelade Smittskyddsinstitutet att Sverige fått sitt första bekräftade fall av den nya influensan - en kvinna i Stockholmstrakten har konstaterats smittad. Men ingen av sörmlänningarnas tester har hittills visat på någon smitta.

Alla tester från sörmlänningarna är ännu inte besvarade, men hittills har alla provsvaren varit negativa, enligt smittskyddsläkaren Carl-Gustaf Sundin.

De flesta sörmlänningar som har testats har varit och rest i riskområden, det vill säga Nordamerika eller Mellanamerika, framförallt Mexiko och USA. Några har testats fast de har kommit från andra områden.

När de kom hem till Sverige hade de influensasymptom, som muskelvärk, hosta och feber. Några hade mildare symptom, som ont i halsen. Sjukvården testade dem därför rutinmässigt.

På onsdagen meddelade Smittskyddsinstitutet att Sverige fått sitt första bekräftade fall av den nya influensan. Det rör sig om den kvinna i 50-årsåldern i Stockholmstrakten som tidigare misstänktes vara smittad.

Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet, säger att det tog lång tid att få fallet bekräftat eftersom kvinnan i princip blivit frisk innan några prover hann tas. Det innebar att det fanns väldigt få virus kvar att arbeta med.

– Men till slut lyckades vi få viruset att växa på en cellkultur. När vi jämförde de genetiska sekvenserna stod det klart att det verkligen var den nya influensan, säger Linde till TT.

Kvinnan hade aldrig några allvarliga symptom. Enligt Annika Linde var det hela inte värre än en mild influensa.

De fall man hittat i Europa har hittills varit lindriga, och enligt smittskyddsläkaren Carl-Gustaf Sundin finns det ingen anledning till oro sig just nu.

– Det verkar ha nått någon slags kulmen nu, det är ingen spridning utanför riskområdena än, säger Carl-Gustaf Sundin.

Världshälsoorganisationen rapporterade på onsdagen, klockan 13, att det nu fanns 1 516 bekräftade fall av den nya influensan i 22 länder i världen. Merparten av dem var fortfarande i Nordamerika med 822 fall i Mexiko och 403 i USA.

Antalet dödsfall var 30, varav 29 från Mexiko och ett från USA. Det senare rör en kvinna i Texas som dog tidigare i veckan, men hon led sedan tidigare av en svår sjukdom, enligt Smittskyddsinstitutet i Sverige.

Oskar Jönsson
oskar.jonsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".