SÖRMLAND

"Vi har förbättrat våra rutiner"

Förlossningsavdelningarna i Nyköping och Eskilstuna ligger sämst respektive tredje sämst till i Sverigestatistiken över förstföderskor 2007. Det visar siffor som Socialstyrelsen har sammanställt. Men enligt vårdenhetschefen vid Nyköpings lasarett har kvinnokliniken förbättrat sina rutiner.

– Det är tråkiga siffror, säger Marianne Offerheim Blomberg,  vårdenhetschef på kvinnokliniken vid Nyköpings lasarett.

– Men vi jobbar aktivt och har gjort länge nu med att förbättra våra rutiner och det finns olika orsaker till att saker blir som de blir.

Enligt Socialstyrelsen uppstod det bristningar som påverkade ändtarmsmuskeln i 11,3 procent av förlossningarna i Nyköping 2007.

När Sveriges Radio Sörmland besöker kvinnokliniken har Marianne Offerheim Blomberg tagit fram förlossningens egna siffror som visar att man ”bara” ligger på 8.9 procent. Det förändrar ändå inte bilden i någon nämnvärd utsträckning - bara Visby lasarett är sämre.
Men Marianne Offerheim Blomberg tycker inte att förstföderskor som besöker Nyköpings lasarett ska behöva vara mer oroliga än på andra håll i landet.

– Vi har ju jobbat aktivt i alla år nu med att förbättra oss på alla plan, så jag tycker inte man ska vara så orolig, säger hon.

Enligt Marianne Offerheim Blomberg kan man undvika skador genom att berätta för den blivande mamman vad det handlar om så att hon känner sig trygg och lugn.

– För då jobbar man med och inte emot, säger hon.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se