SÖRMLAND

Kommunerna tävlar med plaströr

På lördag kommer det ställas upp två meter höga plaströr med flörtkulor på stadshus och bibliotek i länets kommuner. Det med anledning av att det till helgen inleds en tävling om vilken av länets kommuner som är bäst på hållbar tillväxt.

Tävlingen går ut på att varje kommun ska försöka öka sin befolkning under 2009 och samtidigt minska restavfallet och öka andelen miljöbilar i kommunen.

För varje förändring kommer flörtkulor tas bort eller läggas till i plaströren. Det kommer finnas ett plaströr för befolkningstillväxt, ett för restavfall och ett för miljöbilar. Alla rören kommer till en början vara fyllda till hälften med flörtkulor. På så sätt ska kommuninvånarna kunna följa förändringarna.

Tävlingen är en kampanj för att öka medvetenheten om vår roll i EU och dom tre kriterierna har valts ut utifrån Lissabonstrategins punkter över hållbar utveckling.

Röda flörtkulor symboliserar restavfall, alltså sopor som inte återvinns eller komposteras utan slängs, gröna flörtkulor symboliserar miljöbilar och olikfärgade flörtkulor befolkning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".