Sörmland

Praktikregler hindrar unga

Arbetslösheten bland unga i länet blir allt högre och fler är enligt arbetsförmedlingen i behov av praktik. Men nationella regler gör att ungdomar måste vänta längre än andra för att en praktikplats eller arbetsmarknadsutbildning.

Sonia Sand, arbetsförmedlare i Eskilstuna, tycker att regeln borde ändras nu när det är lågkonjunktur, eftersom en praktikplats är ett bra alternativ, för många arbetslösa ungdomar, enligt henne.

– De kanske inte har så mycket kontakter ute på företagen, så praktik är ett ypperligt tillfälle att visa upp sig och få referenser när man söker andra typer av arbeten, säger Sonia Sand. De kan också få en känsla av vad som krävs ute på arbetsmarknaden idag.

Sörmland är det län i landet med högst ungdomsarbetslöshet. I mars låg ungdomsarbetslösheten i länet på drygt sju procent. På arbetsförmedlingen i Eskilstuna riktar man nu fokus mot just den här gruppen. Sex av förmedlingens nio jobbcoacher arbetar enbart med arbetssökande i åldern 18-24 år. Man anordnar aktiviteter som vägledningsgrupper och vägledningssamtal som specifikt riktar sig mot de unga.

Men på nationell nivå finns förordningar som gör att arbetssökande under 25 år, till skillnad från äldre arbetssökande, måste har varit inskrivna på arbetsförmedlingen i minst tre månader innan det kan bli aktuellt med till exempel praktik eller arbetsmarknadsutbildning. Anledningen är, enligt arbetsförmedlingen, att de unga ska uppmuntras att söka riktiga jobb först. Men det försvårar situationen för många unga arbetssökande, enligt Sonia Sand.

– Det är inte lätt att vara arbetssökande i tre månader och sen få praktik, säger Therese Karlsson, 22 år och arbetssökande. Man vill ha praktik ganska fort, så man får in en fot i arbetslivet.

Kan en praktik hjälpa så mycket?

– Ja, man har chans att visa vem man är och att man är bra på det man gör. Man har också chans att få en gemenskap med arbetskamrater och sen kanske man får vara kvar.

Karin Frimodig
karin.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista