Strängnäs

Lärare erkänner sexualbrott

Den man som på torsdagen häktades för grov våldtäkt mot barn erkänner sexualbrott, men inte våldtäkt. Det säger mannens advokat Jacob Asp. Mannen är lärare i Strängnäs och barnet, som han misstänks för att ha våldtagit, var en av hans elever.

– Det är oerhört tragiskt och sorgligt när man upptäcker något sådant här, säger Frank Stoor, bildningschef i Strängnäs.

Läraren misstänks för att ha våldtagit eleven under minst 20 tillfällen, under en period från början av 2007 till slutet av 2008. Övergreppen har inte skett på skolan, enligt Svante Melin på länskriminalen.

Det hela blev känt efter att en anmälan kom in till polisen.

– Vi fick in en anmälan från en person, och började forska i det och hålla förhör runtomkring för att få fram uppgifter som kunde styrka upp det hela. Vi höll förhör med många människor under några dagar, bland annat flickan, säger Svante Melin.

Läraren är också misstänkt för sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning vid ett tillfälle i mars 2009. Enligt Svante Melin handlar det om en och samma elev, men eleven hade vid det tillfället hunnit fylla femton. Handlingen räknas då inte som våldtäkt mot barn.

Läraren häktades på torsdagen på sannolika skäl misstänkt för de båda brotten. Det är den starkare graden av misstanke. Han har nu stängts av från skolan och sitter häktad i väntan på åtal, som ska väckas senat den 20 maj.

Extra stöd har satts in på skolan.

– Från och med idag finns kurator och individ- och familjeomsorg från Socialtjänsten på plats i skolan för att hjälpa och stödja elever och föräldrar, säger Frank Stoor.

Ingela Martinsgård
ingela.martinsgard@sr.se

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se