Strängnäs

Nya permitteringar på Åkers

Permitteringsavtalet utvidgas på företaget Åkers Sweden i Åkers styckebruk. Företaget har träffat ett avtal med tjänstemännen som innebär att de anställda blir arbetsbefriade men behåller sin anställning och får 83 procent av lönen under permitteringsperioden.

Permitteringsperioden gäller från Kristi Himmelsfärdsveckan fram till september. Avtalet rör 65 tjänstemän på Åkers Sweden. 

En stoppvecka för produktionen är inplanerad till Kristihimmelsfärdshelgen. Det är nedgången på stålmarknaden och därmed en fortsatt minskad produktion som är orsaken. Ett permitteringsavtal har tidigare tecknats för metalls medlemmar.

– Åkers är alltför litet för att ha råd att göra något annat i det här läget. Det handlar nu om att överleva den svåra situation som marknaden och vi med den befinner oss i. De här permitteringsavtalen gör att vi förhoppningsvis kan behålla vår personal trots minskad beläggning i produktionen och därmed en påföljande arbetsbrist, säger i ett pressmeddelande, Kerstin Konradsson, vd för Åkers Sweden, som tillsammans med resten av Åkers Swedens ledningsgrupp också kommer att omfattas av permitteringsavtalet.
 
- Jag hoppas att vi med det här avtalet kan undvika uppsägningar och stå bra rustade när konjunkturen vänder, säger ordförande i Unionen Louice Nilsson i ett pressmeddelande.

Hon får medhåll av Ledarnas ordförande Jörgen Eriksson:

- Företaget har framtidstro. Avtalet är en bra åtgärd för att förhindra varsel och under en övergångsperiod behålla den personal som behövs när det vänder uppåt igen, säger Jörgen Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".