Soporna ska betalas efter sin vikt.
katrineholm

Kilopris på sopor införs

Som första kommun i Sörmland ska Katrineholm införa en renhållningstaxa baserad på hushållssopornas vikt. Från och med första augusti planerar man för att väga sopbehållarna och syftet är att öka Katrineholmarnas miljömedvetenhet.

På Naturskyddsföreningen i Sörmland är man skeptisk till det här systemet. Styrelseledamoten Maria Kavcic menar att systemet har klara brister.

– När man haft det här systemet i andra kommuner har det bland annat lett till att folk slänger sina sopor i andra människors kärl för att själv slippa kostnaderna, menar Kavcic.

Pat Werner är socialdemokratisk ordförande i Katrineholms service- och tekniknämnd och han tror ändå att med en rejäl informationsinsats så ska det kunna fungera.

– Jag känner till kritiken men jag tycker att vi har en skyldighet att gå in med vikttaxa när vi beslutat om det och så är det ju viktigt att tala om varför vi gör det här, menar Werner.

På det kommunala avfallsbolaget Sörmland Vatten och Avfall AB har chefen Bengt Carlsson funderat en hel del på hur man ska undvika missbruk i vikttaxesystemet.

- Jag tror att det gäller att lägga taxan på en rimlig nivå så att det inte blir allt för lönsamt att slänga sina sopor hos någon annan, menar Bengt Carlsson.

Idag ligger kostnaden för ett normalt villahushåll med en 190 liters sopbehållare på strax under 1500 kr/år. Då brukar sopvikten ligga på ungefär 500 kg.

Skulle då normalhushållet inte lyckas dra ned på sopmängden genom ökad utsortering efter första augusti blir faktiskt soptaxan något dyrare.

Men Katrineholmarna ska, enligt Bengt Carlsson, ha goda möjligheter att bli vinnare med det nya systemet.

– Är man riktigt duktig så tror jag att man ska kunna spara mellan 500 och 600 kronor på ett år, tror Bengt Carlsson.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista