Moment 22 för äldre

Bristen på platser i särskilda boenden för äldre i kommunerna gör att den enskilde kan få vänta länge på en plats och kan hamna i ett svårt rättsligt läge. Trots att kommuner i vissa fall säger att den enskilde har ett behov av en plats ger kommunen ändå negativa besked. Ibland ger man positiva besked, men verkställer inte besluten.
Problemen finns inte i alla kommuner, men Monica Hammertjärn på Länsstyrelsen ser allvarligt på de problem som finns i vissa. - Det är oacceptabelt i en rättsstat som Sverige ändå är. Enligt de senaste siffrorna från Länsstyrelsen fanns vid årskiftet ett 70-tal beslut där kommunen hade sagt ja till en plats på ett särskilt boende för personer äldre än 65 år, men där besluten fortfarande inte var verkställda. Fem års väntan Det finns ett fall i Torshälla där en person fick ett positivt beslut 1997, men vid årskiftet 2002 hade beslutet fortfarande inte verkställts. Enligt Justitieombudsmannen, JO, ska det ta högst 3-4 månader. Det här problemet finns fortfarande och är ett problem i hela landet. Det samma gäller särskilt boende för handikappade. I de fallen skiljer sig Eskilstuna kommun från andra kommuner och säger oftast ja oavsett om man kan leva upp tillbeslutet eller inte. I Eskilstuna finns just nu 64 beslut om boende för handikappade och äldre som inte är verkställda - Då har den enskilde ingen möjlighet att få det tillrättalagt. Ett bifall kan inte överklagas till Länsrätten, menar Monica Hammertjärn. Plats i rimlig tid Socialtjänstlagens krav står emot kommunernas platsbrist. Länsstyrelsen anser att kommunen hellre ska säga nej till boende om man inte anser sig kunna erbjuda en plats i rimlig tid, så att den enskilde kan överklaga till Länsrätten. Då finns en chans att kommunens beslut ändras och då måste kommunen följa beslutet för att inte riskera böter. En statlig utredning, som ser över problemen, ska vara klar i september nästa år och den hoppas Länsstyrelsens Monica Hammertjärn ska leda fram till förändringar. - Man måste väl i den ta ställning till hur långa väntetider som kan anses acceptabla för olika typer av insatser
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".