Ingen brandutbildning för vikarier på Karsudden

Sommarvikarier på Karsuddens sjukhus får ingen brandskyddsutbildning. Det medger den säkerhetsansvarige på sjukhuset Jan-Erik Larsson.
Igår granskade programmet Uppdrag Granskning i Sveriges Television branden på St Sigfrids psykiatriska klinik i Växjö. De kunde bland annat påvisa att sommarvikarierna inte hade utbildning i brandsäkerhet. Jan-Erik Larsson säger att sommarvikarierna på Karsudden jobbar för kort tid för att få brandskyddsutbildning. Men han framhåller däremot att han anser att Karsuddens brandsäkerhet är god. Av den granskning som Uppdrag granskning gjorde av branden på St Sigfrids psykiatriska klinik i Växjö, så framgår att bara vikarier jobbade brandnatten, att ingen av dem hade fått nån brandsäkerhetsutbildning, att de inte visste alla utrymningsvägar. Vissa av dem var från början också inriktade på att ingen skulle rymma, istället för att evakuera de intagna. Jan-Erik Larsson påpekar däremot att det på Karsudden inte får vara så att enbart vikarier utan brandsäkerhetsutbildning arbetar samtidigt. Men samtidigt kan han inte säkert säga att det aldrig inträffat på Karsuddens sjukhus.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".