Landstingen i Sörmland och Västmanland samarbetar

Det är nu klart att Landstingen i Sörmland och Västmanland ska starta ett stort samarbete. Det hela presenterades på en presskonferens idag.
Meningen är att samarbetet ska göra vården både billigare och effektivare. Sörmland och Västmanland ska samarbeta inom all specialistsjukvård och inom ambulandssjukvården. På sikt ska samarbetet leda till ett gemensamt sjukhus, en gemensam mälarsjukvård. Glenn Andersson, landstingsstyrelsens ordförande i Västmanland och Alf Egnerfors, landstingsstyrelsens ordförande i Sörmland, säger att landstingen nu förlovar sig för att sen gifta sig när samarbetet utvecklats fullt ut. En projektgrupp utreder nu hur samarbetet ska se ut inom 27 olika specialistområden, bland annat hud-, ögon och infektionssjukvård och inom planerad kirurgi och hjärtsjukvård. Både Sörmland och Västmanlands landsting hoppas spara drygt 100 mijoner kronor på samarbetet som ska starta i januari nästa år och vara fullt utbyggt 2006. Genom samarbetet hoppas de båda landstingen slippa kampen om den specialistutbildad personal som finns, och därmed ska patienterna få en bättre vård. Men även om samarbetet innebär många vinster säger Alf Egnerfors också att det kan innebära längre resor för patienterna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".