Dyrare färdtjänst i Gnesta

De flesta kommuner i Sörmland går back ekonomiskt. Och för att kommunerna ska spara pengar blir det på sina håll dyrare att åka färdtjänst. I Gnesta kan priserna som kunderna betalar stiga med upp till 25 procent.
-Det är klart att jag kommer få minska mitt resande, säger Karin Perman, färdtjänstkund i Gnesta. Genom att kunderna betalar en större del av kostnaden för färdtjänst ska Gnesta kommun spara 67 tusen kronor det kommande året. Störst procentuell skillnad blir det för korta resor, som kommer kosta 25 kronor i stället för som nu 20. En höjning med 25 procent alltså. Men Gnesta är inte den enda kommun i länet som sett över sina färdtjänstkostnader. Exempelvis höjde Katrineholm avgifterna i augusti, då var man å andra sidan billigast i länet innan höjningen. Med tiden ska samma regler och avgifter gälla för hela Sörmland, och en grupp tjänstemän från länets olika kommuner har redan arbetat fram ett förslag. Den höjning som kommunstyrelsen i Gnesta beslutat om betecknas som ett "första" steg. -Det får nog räcka med det här. Annars är risken att de höjer ett steg om året, och det blir för mycket för en del. För min del klarar jag av det, men det är inte alla som gör det, säger färdtjänstkunden Erik Svensson i Gnesta. Kommunstyrelsens ordförande i Gnesta, socialdemokraten Gert Nilsson, säger att det här är ett första steg, men att det ändå är en liten höjning av taxorna. -Det är väl inte riktigt meningen att förslaget ska minska trafiken. Nu är det här en sak som pågår i hela länet, en allmän översyn av taxor och regler för färdtjänsten. Vart tror du att priset kommer att hamna? -Ingen aning. Jag vet bara att det pågår en översyn och att det här är en anpassning förmodligen till en högre nivå.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".