Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kärvt ekonomiskt för skolan i Eskilstuna

Det blir inga statliga pengar till mer personal i grundskolan och gymnasiet i Eskilstuna nästa år. Barn- och utbildningsnämnden beslutade på torsdagen att hålla inne de nio miljoner kronor man fått från staten, det så kallade Wärnerssonpengarna, som ska gå till mer personal.
Förvaltningschefen Rolf Brunell säger att kommunen tidigare år betalat ut mer pengar till personalförstärkningar än de nio miljoner man får årligen i statligt stöd och kan därför, den här gången, hålla inne pengarna och använda dem som buffert nästa år eftersom ekonomin har försämrats. I våras fattade barn- och utbildningsnämnden beslut om att framförallt grundskolan och gymnasiet skulle få nio miljoner till personalförstärkningar läsåret 2003/2004, men när nämndens politiker och tjänstemän senare såg att ekonomin i kommunen höll på att försämras, drog man i handbromsen. Därför håller man inne pengara istället för att dela ut dem och sedan samtidigt skära ned. Mer barn i förskolan Barn- och utbildningsnämndens ekonomi ser ut att försämras. Det blir ett rejält underskott för skola och barnomsorg i år. Enligt en färsk prognos blir underskottet knappt 18 miljoner kronor. Det är ungefär lika mycket som vårens prognos på 20 miljoner minus. - Orsaken är att det blivit mer barn på fritids och på förskolorna än vad barn- och utbildningsförvaltningen räknat med, säger förvaltningschefen Rolf Brunell. Mer barn innebär ökade kostnader. I grundskolan saknas, när året är slut, åtta miljoner enligt prognosen. Som Sveriges Radio Sörmland rapporterat tidigare ska skola och barnomsorg spara 34 miljoner kronor nästa år. Det är ungefär sex miljoner mindre än vad ansvariga tidigare sagt. Det beror på att förvaltningen får kompensation för bland annat löneökningar, men det blir trots allt kärvt ekonomiskt. Rolf Brunell säger att de utredningar som pågår - och som ska komma fram till olika besparingsalternativ - inte räcker för att spara 34 miljoner kronor. - Det kan därför bli personalnedskärningar, menar Brunell.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".