SÖRMLAND

Swedbank varnar för bedragare

Swedbank i Sörmland vill göra sina kunder uppmärksamma på att en eller flera personer ringer runt till kunderna och ber om personliga uppgifter till Internetbanken. Detta för att kunna göra uttag och överföringar av kundernas pengar till sina egna konton.

– Man kan väl själv sätta sig in i om man blir uppringd mitt i natten och de säger att de ringer från polisen eller nåt sånt då blir man ju överrumplad och jag kan tänka mig att det är då som man lämnar ut sina uppgifter, menar Hans Kindahl är marknadschef på Sparbanken Rekarne som delvis ägs av Swedbank.

Ligan som härjar just nu i Sverige har riktat in sig på kunder till Swedbank som delvis äger Sparbanken Rekarne.

Under veckan har ett flertal anmälningar lämnats in till polisen som inte har några direkta spår att gå efter. Det enda polisen har lyckats spåra är ett av bedragarnas konto som finns i Mälardalen.

Ligan ringer upp kunder på måfå och om den som svarar inte har pengar på något av Swedbanks kontor så lägger de på. De ringer på udda tider och försöker få personer att lämna ifrån sig koder och kontonummer.

Vid flera av påringningarna har de uppgett att de är anställda på Swedbank eller säkerhetsansvarig. Men hur ska jag då agera om jag blir uppringd och ombedd att ge ut mina koder?

– Mitt råd är att bara lägga på luren det poppar upp såna där ligor ibland, säger Hans Kindahl.

Micael Sternklint
micael.sternklint@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista