Sörmland

Få åtal för förtalsanmälningar

Få anmälningar om förtal leder till åtal. Radio Sörmland har tidigare berättat om Hedebyskolan i Vagnhärad i Trosa kommun, där sms med kränkande innehåll om andra elever spreds under våren. Skolan förbjöd mobiler och polisanmälde, men inget av fallen har lett till åtal.

– Man måste göra en helhetsbedömning i varje ärende och man tittar då på en rad kriterier och ser om det kan räcka till ett åtal, berättar Ulf Stålhane som är chefsåklagare vid åklagarkammaren i Eskilstuna.

Ett kedjebrev via sms, med kränkande innehåll om både elever och lärare var en händelse som polisanmäldes på Hedebyskolan i Vagnhärad.

Två av anmälningarna gick till socialtjänsten, eftersom den misstänkte var under femton år. I de andra två fallen bestämde sig åklagaren för att inte väcka åtal.

Förtalsbrott kräver en så kallad särskild åtalsprövning, det ställs höga krav för att åtal ska kunna väckas av åklagaren.

– Det är ett väldigt strängt krav som åklagare har på sig i de här fallen och det får till följd att målsägarna i såna fall själva får driva en brottsmålprocess angående förtal, menar Ulf Stålhane.

– Men är det inte svårt för en femtonåring att driva en sån process?

– Det kan man tycka, det finns ju möjlighet för vuxenvärlden att hjälpa till men det här är en typ av fall där lagstiftaren har valt att göra på det här sättet och det medför svårigheter för den enskilda målsägaren det ska man ju inte sticka under stol med, menar Ulf Stålhane.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista