Frågetecken kring muslimsk idrottsförening

Misstänksamheten växer mot den muslimska idrottsföreningen Hanif från Skärholmen som vill starta stora friskolor i Nyköping och ett tiotal andra kommuner. Föreningen hävdar i sin ansökan att den varit i kontakt med flera invandrarföreningar i Nyköping som vill ha skolan, men ingen av de muslimska föreningar som Sveriges Radio Sörmland har pratat med känner igen det.
- Nej, inte som vi känner till, säger Nadim Hassen, ordförande i den arabiska kulturföreningen i Nyköping Frågorna växer kring den muslimska idrottsföreningen Hanif. Sveriges Radio Sörmland har pratat med ledningen för den arabiska kulturföreningen i Nyköping, för den islamiska föreningen och föreningens ungdomsförbund, men ingen känner till Hanif. Hanif vill starta en grundskola för 600 elever i Nyköping och ett gymnasium på drygt 500 elever, skolor som den politiska ledningen säger nej till. En av personerna i Hanifs ledning ligger just nu i en hyrestvist i Stockholm kring två lokaler där han haft skola men inte betalat hyran för att som han säger ventilationen inte fungerade. Han förekom också som huvudmisstänkt i en härva kring en illegal flyktingmottagning i södra storstockholm men åtalades aldrig. Mohammed Rahhal är en av initiativtagarna. När Sveriges Radio Sörmland berättade för honom att representanter från tre muslimska föreningar i Nyköping aldrig hört talas om Hanif så säger han: - Det finns flera föreningar så vi vet inte vilken förening de har pratat med. I sin ansökan säger Hanif också att dom gjort en opinionsundersökning som styrker behovet av den skola dom vill starta - men inte heller det känner de lokala föreningarna i Nyköping igen. Hanifs Mohammed Rahhal förklarar: - Vi har kontakt med dem.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".