Kryphål i fallskärmsavtal täpps igen

Kryphålen i har täppts till i det guldkantade fallskärmsavtal som den tidigare vd:n i det kommunala bolaget Niab i Nyköping Thomas Nilssons har. Detta sedan Sveriges Radio Sörmland hösten 2002 avslöjade att Thomas Nilsson utnyttjat brister i det dåvarande skriftliga avtalet så att hans fallskärmsutbetalningar inte skulle behöva minskas.
Kort efter SR Sörmlands granskning täppte kommunen till det kryphål som Thomas Nilsson tidigare utnyttjat för att slippa redovisa sin bilförmån som inkomst vilket kraftigt skulle ha minskat beloppet i hans fallskärmsutbetalningar. Granskningen visar att Thomas Nilsson under flera år lät bli att redovisa bilförmån på mellan 55- och 80-tusen kronor om året över den gräns där fallskärmsutbetalningarna skulle börja minska. Fallskärmsavtalet på 27-tusen kronor i månaden skrevs när den då 43-årige Thomas Nilsson sa upp sig från det kommunala bolaget och kan om Nilsson utnyttjar det fullt ut fram till pension kosta skattebetalarna i Nyköping drygt 7 miljoner kronor i 1995 års penningvärde. Men utbetalningarna ska minskas om Thomas Nilsson tjänar över ett visst belopp och för att avgöra det måste Thomas Nilsson redovisa sina sidoinkomster. Men när Sveriges Radio Sörmland granskade hur han skött detta kunde vi alltså visa att han under flera år låtit bli att redovisa inkomster på upp till 80-tusen kronor om året. Enligt Thomas Nilsson fanns det ett muntligt avtal vid sidan av det skriftliga som innebar att han inte behövde redovisa bilförmån. Men den möjligheten har kommunen nu alltså stoppat med ett skriftligt tillägg i avtalet som gör att om Thomas Nilsson vill fortsätta utnyttja sin fallskärm så tvingas han redovisa även sin bilförmån. Samtidigt har den polisutredning som startats kring Nilssons fallskärm lagts ned. Åklagaren säger att det inte går att bevisa att Thomas Nilsson uppsåtligen lurat kommunen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".