Pendlare överväger begära skadestånd

Föreningen Gnestapendlarna överväger att begära skadestånd i en grupptalan mot Stor Stockholms Lokaltrafik, SL. Anledningen är händelser under år 2000, när pendeltågen till och från Gnesta drogs in. Elisabeth Lundberg-Karlsson är ordförande i föreningen Gnestapendlarna och hon menar många trafikanter drabbades av oskäliga kostnader i samband med att tågtrafik ställdes in. Bland annat tvingades många använda egen bil. Dessutom förlorade många resenärer pengar i form av inkomstförlust.
I januari 2000 började besvären för pendlare till och från Gnesta. Pendeltågen drogs in på grund av att SLs nya entrepenör, Citypendeln, hade brist på lokförare. I stället sattes bussar in - en lösning som gjorde restiden till Södertälje nästan dubbelt så lång - 40 minuter i stället för 22. Och nu överväger föreningen Gnestapendlarna att inleda en grupptalan, alltså ett gemensamt skadeståndsmål mot SL. I ett första steg har man vänt sig till Konsumentverket för att bedöma om deras fall lämpar sig för det. Anledningen till att Gnestapendlarna inte väckt frågan tidigare, är att det först i år blivit möjligt att föra grupptalan i Sverige.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".