SÖRMLAND

Höga dioxinhalter i Östersjön

Stora områden av bottnarna längs Östersjökusten är förorenade av det cancerframkallande miljögiftet dioxin. Det visar en kartläggning som gjorts vid Umeå universitet. Forskarna tror att det är främst träindustrin som ligger bakom de höga dioxinhalterna.

Kristina Sundqvist, som skrivit en avhandling i ämnet vid Umeå universitet, har kartlagt sediment från Haparanda i norr till Skåne i söder.

– Tidigare har man bara tittat på enstaka prover här och där. Det här ger en helt annan överblick, säger hon.

På en del platser är det så höga dioxinhalter i sedimenten att de kan utgöra en risk för Östersjöns ekosystem, enligt Kristina Sundqvist. Värst är det i södra Bottenhavet.

Fiskarna i Östersjön får i sig dioxinet och trots att industriutsläppen har minskat har man sett att fet matfisk, som strömming, fortfarande har dioxinhalter som ligger på samma höga nivå som på åttiotalet.

Det är framför allt gamla synder som ligger bakom de höga dioxinhalterna. En orsak tros vara utsläpp av klorfenol, ett medel som man förr använde för att impregnera virke. Allra högst är dioxinhalterna utanför Gävle och däromkring, där det har funnits många sågverk och industrier. Just i de områdena innehåller strömming som fångats så mycket dioxin att det överskrider EU:s gränsvärden flera gånger om.

Dioxin är cancerframkallande och kan bland annat påverka immunsystemet och fruktsamheten negativt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista