KATRINEHOLM

Ännu en vargattack

Ännu en misstänkt vargattack har skett i Sörmland, den här gången i Björkvik utanför Katrineholm. Där fick en lantbrukare fem av sina sju får rivna på måndagen. Enligt Länsstyrelsen kan det röra sig om samma varg som attackerade ett trettiotal får norr om Nyköping i fredags.

–Det är mycket möjligt att det är samma varg. Det är bara några kilometer fågelvägen mellan Björkvik och det första angreppet i fredags, säger Håkan Gibro, besiktningsman på Länsstyrelsen.

I fredags blev 36 får rivna i Husby-Oppunda norr om Nyköping. Och på måndagen var det alltså dags igen. Fredrik Hermelin i Björkvik blev av med fem av sina sju får i en attack. Tre av dem dog och två av dem fick avlivas.

– Jag tycker det är för jävligt. Jag saknar ord, säger Fredrik Hermelin.

Håkan Gibro på Länsstyrelsen tror att det rör sig om en varghona som rört sig utmed södersidan på väg 52 under vintern.

Förra veckan blev en kviga riven norr om Stigtomta utanför Nyköping, men enligt Håkan Gibro kan det vara en annan varg som stod för den attacken.

Jens Karlsson, forskare på Viltskadecentrum, sade till Sveriges Radio Sörmland på måndagen att det här kan röra sig om en varg som aktivt går in för att döda tamdjur. Viltskadecentrum brukar räkna med att vargar som genomför tre attacker på kort tid, med stor sannolikhet kommer fortsätta ge sig på tamdjur.

Men Håkan Gibro på Länsstyrelsen säger att Viltskadecentrum gör sina bedömningar utifrån förhållanden längre norrut, där det är glesare mellan fårhagarna. Den här vargen behöver inte betecknas som onormal bara för att den attackerat får två gånger på kort tid, menar han.

–Det är tätt med fårbesättningar här, och ju fler besättningar man har desto oftare får man räkna med olyckor, säger Håkan Gibro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista