SÖRMLAND

Inga krav på näringsrik skolmat

I dag finns inga krav på kommunerna om att servera näringsriktig mat i skolan. Radio Sörmland har tidigare berättat att kostnaden för råvarorma i skolmaten skiljer sig åt mycket i länet. Men snart skärps lagstiftningen. Det är något som välkomnas av Livsmedelsverket säger Åsa Brugård Konde som är nutritionist där.

–Det vi redan vet är att det är väldigt ojämnt. Det finns väldigt många skolor som har jättebra skolmåltider. Sedan finns det de där man inte satsar så mycket på det här. Jag tycker att det är orättvist, säger Åsa Brugård Konde.

I dag säger skollagen att kommunerna är skyldiga att erbjuda kostnadsfria luncher i skolan men om några veckor presenteras ett förslag till en ny lag och i den står det att maten också måste vara näringsriktig, även om själva definitionen av näringsriktig inte är klar.

I dag finns det råd från livsmedelsverket kring skolmaten men de är kommunerna inte tvingade att följa.

I de sörmländska kommunerna varierar kostnaden för råvaror per skollunchsportion mycket. Från 7 kronor i Flen och upp till drygt 14 kronor i Torshälla i Eskilstuna kommun, enligt den granskning som Sveriges Radio Sörmland har gjort.

Livsmedelsverket har inte gjort någon beräkning på hur lite en skolmåltid egentligen får kosta för att ändå vara näringsriktig. Åsa Brugård Konde säger att det också är viktigt att se till hur mycket tid som läggs ner på maten och att eleverna har flera olika rätter att välja emellan.

–Det stora problemet är ju att om inte maten smakar bra och är aptitlig så äter man ju inte så mycket av den. Den kan vara hur nyttig som helst men äter man inte upp den så gör den ju ändå inte någon nytta, säger Åsa Brugård Konde.

Ellen Forslund
ellen.forslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista