SÖRMLAND

Allt fler omhändertagna djur

Antalet sällskapsdjur som omhändertas av länsstyrelsen i Sörmland har ökat de senaste åren. Dessutom ökar antalet utfärdade djurförbud.

Förra sommaren var det rekordsommar för katthemmet i Finntorp i Nyköping, som tar hand om herrelösa katter.

Mitt i industriområdet i Finntorp ligger Katthemmet. Alla katter här har privata gallerförsedda bås men de går ofta lösa. På hemmet finns tolv vuxna katter och ungefär lika många kattungar i dag.

Men det är intagningsstopp på katthemmet nu, bara dräktiga honkatter och kattungar får komma hit. Det är ett sätt att förbereda sig. För ett år sen såg de fram emot en lugn sommar. Annica Lundberg Lindblom är ordförande för djurskyddet Nyköping som driver hemmet och hon berättar att det blev allt annat än en lugn sommar.

–Det var så kallad katastrof med alla kattungar som bara välde in, säger Annica Lundberg Lindblom.

Till katthemmet kommer bland annat en del av de katter som Länsstyrelsen beslutar om att omhänderta. De omhändertar allt fler sällskapsdjur. Dessutom ökar antalet utfärdade djurförbud.

–Vi ser inget slut på det här, säger Annica Lundberg Lindblom.

Ellen Forslund
ellen.forslund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista