SÖRMLAND

"För dyrt med Svenskt griskött"

I Sörmland köper de flesta kommuner in griskött från Danmark för att servera på skolor och äldreomsorg. I Katrineholms kommun är 60 procent av fläskköttet från Danmark. Camilla Wiström är kostchef och Josefin Frank upphandlare i Katrineholms kommun och de säger att de vid den upphandling de gjort ställt krav på kvalité.

– Vi följer de EU-direktiv som gäller. Sedan vet vi att Sverige har lite strängare regler, berättar de.

Grisar som står tätt packade utan möjlighet att röra sig fritt. Avklippta svansar och stior utan halm vilket gör att grisarna får sår både i magen och i munnen. Ekots rapport om danska svinstallar ger inte någon speciellt smickrande bild. Men det är så här det ser ut på en del av de gårdar som Ekot besökt runt om i Danmark.

Kommunerna satsade förra året 130 miljoner kronor på att kontrollera att svenska bönder följer det svenska djurskyddet. Men samtidigt som detta sker så köper kostchefer och upphandlare in danskt griskött utan att ha någon kontroll över hur djuren behandlas.

I vissa kommuner, så som exempelvis Katrineholm, är 60 procent av det inköpta grisköttet danskt. Flera av de kostchefer Sveriges Radio Sörmland varit i kontakt med menar att det ekonomiskt inte är gångbart att köpa in svenskt griskött eftersom det är för dyrt.

Karin Frimodig
karin.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista