NYKÖPING

Försvaret stoppar vindkraft

Det blir inga vindkraftsverk längs kusten utanför Tunaberg i Nyköpings kommun. Försvarsmakten menar att vindkraften kan påverka försvarets tekniska utrustning, och säger därför nej till vindkraftsplanerna.

Det är en privatperson som ansökt om att få bygga åtta vindkraftverk vid Risskären och Ytterbostugan vid kusten utanför Nyköping, enligt planeraren Anders Svedberg på Nyköpings kommun. Men de vindkraftsverken blir alltså nu stoppade av militären.

Innan man bygger större anläggningar måste man alltid tillfråga Försvarsmakten, och den här gången sade försvaret nej.

Försvaret menar att de planerade vinkraftverken kommer att stå i konflikt med försvarets intressen.

Exakt vad det handlar om för problem vill inte försvaret säga, eftersom det är försvarshemligheter. Men Cecilia Häckner på Försvarsmakten menar att vindkraftverken kan påverka försvarets tekniska utrustning, och att det inte finns någon lösning på det problemet.

Försvarsmakten har tidigare lämnat ett negativa yttranden över vindkraftverk i Nyköpingsområdet. I den nya remissen har flera verk redovisats, men enligt försvaret är alla i konflikt med deras intressen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista