Eskilstuna

Oro bland kommunalanställda

Marie Svensson, ordförande för fackförbundet Kommunal i Eskilstuna, är orolig för vad varslet av anställda kommer att innebära för kvalitén i den kommunala verksamheten. På tisdagen kom beskedet att kommunen varslar 94 anställda. Bakgrunden är det allt mer försämrade ekonomiska läget i kommunen.

– Vi får signaler idag på att många upplever sig stressade på sina jobb och om man nu ska utföra de här arbetsuppgifterna med mindre personal blir ju arbetsmiljön väldigt mycket sämre, säger Marie Svensson, ordförande i Kommunal i Eskilstuna.

– I slutändan kommer det också märkas ute bland brukarna, kvalitén kommer försämras, säger hon.

För kommunals avtalsområde handlar varslet om 40 befattningar och för övriga avtalsområden 54. Varslen är en följd av det ekonomiska läget och den anpassning av uppdrag och resurser som krävs, enligt kommunen.

– Det är yrkesgrupper inom arbetsmarknads- och famljeförvaltningen, barn- och utbildningsförvaltningen, kultur- och fritidsförvaltningen samt Torshälla stads förvaltning som berörs, säger personaldirektör Inger Flodfält.

Hon säger att kommunen strävar så få uppsägningar som möjligt, men möjligheten till omplaceringar till lediga tillsvidareanställningar inom hela kommunen ska utredas.

Yrkesgrupper som berörs av varslet är barnskötare, elevassistent, skolvärd, fritidsledare, cafeteriabiträde, museitekniker, assistent, administratör, IT-samordnare, handledare, boendestödjare, ekonom, utredare, konsulent, handläggare, handledare, beteendevetare, familjepedagog, teamledare, ungdomssekreterare, lärare, specialpedagog, talpedagog, studievägledare, bibliotekarie, utställningsdesigner.

– Det är beklagligt att det försvinner medarbetare och att det innebär försämringar, men man får samtidigt titta på om man kan jobba på andra sätt och effektivare, säger Jimmy Jansson, vice ordförande i kommunstyrelsen I Eskilstuna (S).

Han medger att det kan bli försämringar för bland annat lärare.

– Det finns en viss risk för det, men vi har varit tydliga med att den extremt tuffa ekonomiska situation som landet befinner sig i kommer att innebära försämringar i välfärden. Det är jag den förste att beklaga.

Karin Frimodig
karin.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista