SÖRMLAND

"Fler vargstängsel kommer behövas"

Lantbrukare kan behöva sätta upp fler skyddande stängsel mot varg i framtiden. Det menar Maria Levin, konsulent på Viltskadecenter. Enligt Länsstyrelsens förvaltningsplan är Sörmland ett län där varg ska kunna finnas. Och mycket talar för att det kommer bli fler vargar de närmaste åren.

– Ser man föryngringar på sikt inom länet är det klart att man också måste ha metoder för att hindra att det blir problem, säger Maria Levin på Viltskadecenter. 

På ställen där vargsäkra elstängsel har satts upp på rätt sätt har rovdjursangrepp på tamdjur minskat drastiskt. Djurägare kan få statliga bidrag för att sätta upp stängsel. Bidraget täcker kostnaderna för materialet, medan djurägaren själv får sätta upp stängslet, men i Sörmland har intresset hittills varit mycket lågt.

– Tänker man sig att det ska finnas varg bör det stängslas mer, säger Maria Levin.

Förra året var det en djurägare i Strängnästrakten som fick bidrag för elstängsel och angreppen från lodjur i trakten har därefter upphört i hagen.

I Nyköpingstrakten har en djurägare beviljats bidrag på 120 000 kronor efter en vargattack förra året.

Inom loppet av ett par dagar har ett fyrtiotal får i Sörmland rivits av vad som tros vara en och samma varg, och Lantbrukarnas riksförbund har ansökt hos Naturvårdsverket om att få skjuta vargen. Länsstyrelsen tror att vargen är en tik. Hon kan hitta en hanvarg att bilda par med och det kan bli första steget i en sörmländsk vargstam.

Då måste samhällets stöd till djurägarna öka, säger Länsstyrelsens besiktningsman Håkan Gibro.

– Det måste till mer resurser för att bygga stängsel. Ska vi ha varg är vi nog tvungna att göra någonting för att hjälpa de näringsidkare som ska överleva på fårbesättningar, säger Håkan Gibro.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista