STRÄNGNÄS

Handikappanpassning dröjer

Strängnäs kommun är en av åtta kommuner som har deltagit i ett pilotprojekt för att mäta tillgängligheten för funktionshindrade. Syftet är att förbättra tillgänglighet till både offentliga lokaler och utemiljö. Senast 2010 ska alla kommuner vara tillgängliga för alla människor, men det målet kommer Strängnäs inte nå, enligt kommunjuristen.

Gun-Britt Malmborg, som bor i Strängnäs och är medlem i Strokeföreningen, tycker att det finns mycket att åtgärda.

– För det första är det alldeles för mycket hinder på trottoarer och så. De som är synskadade ser inte det. Sedan är det mycket trasiga gator. De som har svårt att gå och som går med rullator får lyfta rullatorn för att komma över kanten, säger hon.

Enligt Gun-Britt Malmborg finns det en hel del att åtgärda i Strängnäs när det gäller tillgängligheten för funktionshindrade. Regeringen har också satt upp som mål att alla kommuner i Sverige ska vara tillgängliga för alla människor senast år 2010. 

Tillgänglighet handlar till exempel om att som funktionshindrad kunna parkera sin bil nära affären och att lätt kunna få tillgång till en handikappanpassad toalett.

Men kommunjuristen Maria Jäderlund tror inte att Strängnäs kommun kommer att uppnå de nationella målen om tillgänglighet som regeringen satt upp.

– Och det tror jag inte att vi är ensamma om. Men det viktiga är att vi blir medvetna om den här frågan och diskuterar den, och för resonemang med näringsliv och affärsidkare och samarbetar kring den här frågan, säger Maria Jäderlund.

– Det är inte en fråga man någon gång blir färdig med, utan det här är någonting man alltid måste jobba vidare med, säger hon.

Enligt en granskning som Radio Sörmland gjorde för ungefär ett år sedan så hade Strängnäs redan 2002 ett omfattande handikappolitiskt åtgärdsprogram, men av någon anledning så hade det tappats bort på vägen.

Men enligt kommunjuristen Maria Jäderlund är situationen idag en helt annan:

– Sedan ett och ett halvt år tillbaka har vi en arbetsgrupp som tillsammans jobbar med den här frågan i kommunen. Man tycker att det är en viktig fråga, säger hon.

Micael Sternklint
micael.sternklint@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista